ERGONOMIJA NA DELOVNEM MESTU

ERGONOMIJA NA DELOVNEM MESTU

  • 07.05.2014
  • Če vas pri sedenju boli križ ali vas ob delu z računalniško miško in tipkovnico bolijo roke, zapestja in prsti ter vas nenehno pečejo oči in boli glava, še ne pomeni nujno, da morate zamenjati službo. Zagotovo pa gre za opozorilo, da morate na svojem delovnem mestu nekaj spremeniti. Prvi korak je lahko ta, da se obrnete na strokovnjaka iz področja ergonomije.
Če vas pri sedenju boli križ ali vas ob delu z računalniško miško in tipkovnico bolijo roke, zapestja in prsti ter vas nenehno pečejo oči in boli glava, še ne pomeni nujno, da morate zamenjati službo. Zagotovo pa morate nekaj narediti zase. 
 
Prvi korak je lahko ta, da v svojem podjetju spoznate kaj več o ergonomiji na delovnem mestu. Opravite ogled in meritve delavca in delovnega mesta ter šele nato razmišljate o nakupu kakšnega ergonomskega pripomočka kot je nov stol, ekran ali računalniška tipkovnica in miška. 
 
S podobnimi težavami so se srečevali v podjetju CSD Gornja Radgona, kjer jim je na pomoč priskočil Marko Lovše iz Zdravstvenega zavoda Lovše.
 
Pri njih je opravil krajše predavanje o tem, kaj je ergonomija na delovnem mestu, zaposlene poučil o pravilnem sedenju ter o tem, kako lahko delovno mesto oblikujemo glede na posameznika in njegove telesne specifike.  
 
V podjetju so nato za vsakega delavca izvedli antropometrične meritve in meritve delovnega mesta. Pri vsem skupaj so upoštevali načela varnega in zdravega delovnega okolja. 
Po zaključku so pripravili poročilo o meritvah delavca in delovnega mesta, dodali priporočila in predloge ukrepov, kaj bi bilo potrebno pri vsakem delavcu spremeniti ali dopolniti vse skupaj pa so opremili še s fotografijami stanja pred in po izpeljanih prilagoditvah delovnega mesta.
 
Vse našteto bodo tako kot v CSD Gornja Radgona z veseljem opravili tudi v vašem podjetju.
 
Več informacij o storitvah Zavoda Zdravje najdete na spletni strani www.e-napotnica.si, dosegljivi pa so na elektronskem naslovu info@e-napotnica.si in na telefonski številki 031675247.