Predstavitev testiranj EFB in programa Zdravju prijazna organizacija

Predstavitev testiranj EFB in programa Zdravju prijazna organizacija

  • 09.06.2017
  • V torek, 20. junija bo v naših prostorih potekala predstavitev programa Zdravju prijazna organizacija in testiranja telesne pripravljenosti European Fitness Badge (EFB).

Po uspešni izvedbi prvega izobraževanja iz testiranja EFB, ki je v telovadnici ŠUS Eurofitnes centra potekalo v sredini maja, bomo tokrat baterijo testiranj predstavili regijskim koordinatorjem in sodelavcem ter partnerjem iz sorodnih organizacij.

Testiranje EFB predstavlja novost na področju športa za vse na mednarodni ravni. Gre namreč za baterijo testiranj telesne pripravljenosti, ki je bila razvita v preteklih dveh letih zaradi izkazane potrebe po testiranju ob upoštevanju stanja posameznikov današnje družbe.

EFB testiranja so obenem del programa Zdravju prijazna organizacija, zato bomo del srečanja namenili tudi predstavitvi slednjega. Program, ki ga na Športni uniji Slovenije razvijamo zadnja štiri leta, smo po uspešno izvedenem pilotnem projektu v 2014 in vsebinski prenovi v 2015, v letošnjem letu že uspešno predstavili v nekaterih podjetjih. Izvedba projekta je med drugim potrjena v Planinski zvezi Slovenije, kjer z aktivnostmi začnemo že v prihodnjem tednu.

Predviden program:
•    14:00 – 14:10 - uvod in predstavitev ter vloga koordinatorjev
•    14:10 – 14:30 – predstavitev programa Zdravju prijazna organizacija
•    14:30 – 14:40 – predstavitev European Fitness Day
•    14:40 – 16:00 – testiranje European Fitnes Badge
•    16:00 – 17:00 – tenis na mivki in druženje

Po zaključku testiranja se bomo na zunanjih igriščih za odbojko na mivki spoznali z atraktivno športno disciplino – tenisom na mivki. Gre za v Sloveniji še dokaj nov in neprepoznaven šport, v tujini pa je njegova popularnost ponekod presegla že celo odbojko na mivki. Najbolj razvit je v Italiji, Španiji ter Južni in Osrednji Ameriki, kjer se odvijajo tudi največji turnirji za ITF lestvico. Tenis na mivki torej spada pod mednarodno teniško zvezo (ITF), igralci se rangiramo na ITF lestvico, turnirji pa potekajo vsak teden skozi celo leto, vsepovsod po svetu. Igrišce je po velikosti enako kot pri odbojki na mivki, mreža je višine 170 cm. Igra se dvojice, s posebnimi karbonskimi loparji, in žogico, ki je malo mehkejša od teniške. Sama igra je mešanica badbintona, tenisa in pingponga. Tenis na mivki je primeren tako za otroke, kot za starejše. Osnove rekreativnega igranja pa hitro osvojijo tudi tisti, ki se niso ukvarjali s športom.