Delavnica soočanja s stresom

Delavnica soočanja s stresom

  • 29.11.2017
  • Pretekli teden smo za Planinsko zvezo Slovenije izvedli še zadnjo delavnico v sklopu pridobitve certifikata Zdravju prijazna organizacija.

Tema tokratne delavnice je bila soočanje s stresom na delovnem mestu in življenju na sploh. Delavnico je vodila Tina Jeromen, športna psihologinja. Z udeleženci smo se pogovarjali, kakšen je naš odziv na dražljaje in dogodke iz okolja v različnih situacijah - se na dogodke odzovemo burno in s tem izgubljamo svojo energijo ali se znamo zavestno umiriti in rešiti situacijo na za nas in okolico najboljši način.

Na enostavnem primeru iz vsakadanjega življenja (npr. prijateljica na dogovorjeno srečanje zamuja 1 uro) smo ugotavljali, kaj si pri tem mislimo, čutimo in kako reagiramo v situaciji, ko prijateljica končno le pride.
Ugotavljali smo, kako zelo pomembno vlogo igra pri tem moč predstav - ko si pogosto zamišljamo scenarije, ki ne pomagajo ravno k izboljšanju našega počutja.

Tina je predstavila tehniko, kako poiščemo ključno besedo, signal, s katerim ustavimo negativno razmišljanje. Miselni tok zaustavimo z besedo, frazo, stavkom ali predstavo, sliko. Nadaljnja rešitev preusmeritve toka je, da obrnimo negativne, uničujoče misli v takšne, ki nas pozitivno vzpodbujajo.

Moč misli smo preizkusili na enostaven način z nihalom, ki ga lahko preizkusite tudi sami:

  • na tanko vrvico ali nit privežemo majhen težak predmet (npr. prstan, matica,…)
  • postavimo ga na sredino
  • roko naslonimo na mizo v komolcu.
  • umirimo se in se osredotočimo na prstan.
  • z mislimi “vplivamo” na prstan, naj zaniha.

V zadnjem delu delavnice smo se preizkusili še v tehniki aktivnega poslušanja in na koncu ugotovili, da večkrat ne znamo poslušati sogovornika.

Delavnico smo zaključili z eno izmed tehnik sproščanja in se miselno odpeljali na morje.