25. april - NO ELEVATORS DAY – Dan brez dvigal!

25. april - NO ELEVATORS DAY – Dan brez dvigal!

  • 24.04.2018
  • Pridružite se evropski kampanji in v sredo, 25. aprila recite dvigalu NE!
    Ljudje smo ustvarjeni za gibanje. Prav prekomerno sedenje je ena izmed prilagoditev, ki našemu telesu resnično škoduje in se tega še premalo zavedamo. 25. april je letos namenjen promociji vsakodnevne uporabe stopnic namesto dvigal.

Po vsej Evropi in širše v svetu bo potekala akcija No Elevators Day in vas vabimo, da aktivno sodelujete. Spodbudite sebe in svoje zaposlene k uporabi stopnic, namesto dvigal.

Danes vse več zaposlenih večino časa preživimo sede. Sedimo na poti v službo in domov, v službi in doma pred TV ali računalnikom ….. Vzemite si čas in izračunajte koliko časa v povprečju na dan preživite sede? Večina zaposlenih v povprečju presedi več kot 10 ur na dan. Vendar si to zelo neradi priznamo. Najpogostejše težave, ki so posledica sedenja so bolečine v vratni hrbtenici in ramenih, metabolne motnje (holesterol, sladkor, tlak), bolečine v ledveni hrbtenici, kratkovidnost, glavoboli, srčno-žilne bolezni, bolečine v zapestju in vse pogostejša depresija;

Sedeje vpliva na mišično neravnovesje, ki se prenese v aktivnosti, ki jih kasneje izvajamo stoje. Primer: če so stabilizacijske mišice trupa neaktivne skozi celoten delavnik, bodo ostale neaktivne tudi med hojo ali tekom, v kolikor jih zavestno ne bomo aktivirali.

Zato so priporočeni kratki aktivni odmori med delovnim časom:

  • hitri aktivni odmori vsako uro - 1-2 minuti (sprehod, potisk brade na prsi, vrtenje zapestij, vzponi na prste);
  • aktivni odmor 5-10 minut, vsaj 1x dnevno (5-8 vaj, 2-4 raztezne, 3-4 krepilne);
  • redna telesna vadba 3-5x tedensko.

Z aktivnimi odmori boste spodbudili pretok krvi in aktivirali mehanizme, ki bodo izničili učinke sedenja. V pomoč pri vajah lahko naročite plakat in koledar z vajami na delovnem mestu.

NO ELEVATORS DAY – Dan brez dvigal je pomemben del kampanje Now We Move, kjer Športna unija Slovenije nastopa kot glavni nacionalni koordinator za področje Slovenije.