Predavanje o zdravem življenjskem slogu na Biro Bonus konferenci

Predavanje o zdravem življenjskem slogu na Biro Bonus konferenci

  • 13.11.2018
  • Vsak posameznik mora sprejeti skrb za svoje zdravje in ga oceniti kot pomembno vrednoto v svojem življenju. Vse več zaposlitev vemo, da je povezanih s celodnevnim sedenjem, ki je le redko prekinjeno s kakršnokoli aktivnostjo. Pomen zdravega življenjskega sloga in ukrepe zdravja zaposlenih je v imenu Športne unije Slovenije predstavila Polona Štajnar.

Strokovnjaki s področja zdravstva opozarjajo na dolgoročne posledice dolgotrajnega sedenja, kot so nekatere vrste raka, srčne bolezni, razvoj sladkorne bolezni ter težave z ledvicami in jetri. Prekomerno sedenje, pa čeprav se nam zdi povsem neškodljiva navada, torej zelo vpliva na naše zdravje. Dr. Levine trdi, da ura sedenja skrajša dve uri življenja. Zato smo pred predavanjem predstavili kratek aktivni odmor in se pri tem zabavali.

Zaradi močnega upada deleža prebivalstva v starosti 20–64 let, moramo zagotoviti pogoje za aktivnosti v vseh življenjskih obdobjih.

Slovenci postajamo hitro starajoča družba. Žal, med najhitreje starajočimi v Evropi. Vsi pa si želimo vitalne družbe. Slovenski menedžerji starejšim zaposlenim še ne posvečajo dovolj potrebne skrbi. Največja težava je sprememba miselnosti in odprava naših zakoreninjenih mitov o staranju. Veliko menedžerjev in podjetnikov žal še vedno razmišlja stereotipno in ne prepozna prednosti sožitja mladih in starejših v podjetju.

Z aktivnostmi programa Zdravju prijazna organizacija spodbujamo delodajalce in zaposlene, da zagotovijo ustrezne delovne pogoje in delovne zmožnosti ter s tem podaljšujejo aktivno delovno dobo zaposlenim. Po podatkih ZZZS v Sloveniji dnevno izostane od dela zaradi bolezni skoraj 40.000 ljudi. Delež izgubljenih dni po diagnozah v letu 2017 kaže visoko stopnjo bolezni kostno - mišičnega sistema in vezivnega tkiva ter poškodbe in zastrupitve izven dela. Skupaj predstavljajo razloge za okoli 40 % bolniške odsotnosti. Po podatkih NIJZ se duševne in vedenjske težave po deležu izgubljenih dni uvrščajo skupaj z boleznimi dihal na tretje mesto. Vemo pa, da duševne in vedenjske motnje pogosto prispevajo k razvoju drugih bolezni oziroma poškodb.

 

Biro Bonus dan