Pravilna drža telesa je ključ za preprečevanje bolečin v hrbtenici

Pravilna drža telesa je ključ za preprečevanje bolečin v hrbtenici

  • 29.07.2020
  • Pravilne drže se moramo naučiti tako pri hoji, sedenju, ležanju, delu…Vsak tretji človek lahko postane kronični bolnik zaradi posledic, ki nastanejo zaradi nepravilnega in dolgotrajnega sedenja.

Ergonomija lahko olajša naše delo. Motnje mišično-skeletnega sistema se razvijejo zaradi ponavljajočega stresa in dolgotrajnih obremenitev. To se najpogosteje dogaja za mizo, saj sedenje pred računalnikom in osredotočenost na določene naloge dlje časa lahko telesu škodijo, če med delom ne opravimo več krajših odmorov.

Strokovnjaki s področja zdravstva opozarjajo na dolgoročne posledice dolgotrajnega sedenja, kot so nekatere vrste raka, srčne bolezni, razvoj sladkorne bolezni ter težave z ledvicami in jetri. Prekomerno sedenje, pa čeprav se nam zdi povsem neškodljiva navada, torej zelo vpliva na naše zdravje.

Vsaj tretjino našega življenja preživimo na delovnem mestu in zato je izrednega pomena, da je naše delovno okolje in delovna oprema zasnovana po načelih ergonomije. Negativne posledice zaradi neupoštevanja načel ergonomije, lahko povzročijo organizacijam velike stroške zaradi bolniških odsotnosti.

Ergonomija prilagaja delovno mesto uporabniku, torej s sledenjem ergonomskim načelom in z ustrezno opremo ter pripomočki optimiziramo svoj delovni prostor. S tem manjšamo nevarnost nastanka poškodb zaradi preobremenjenosti. Seveda pa je potrebno, da upoštevamo načela ergonomije tudi izven delovnega okolja, v svojem prostem času.  

Kostno-mišična obolenja so ena najpogostejših oblik poklicnih bolezni in vzrok številka 1 za bolniško odsotnost. V Evropi prizadenejo več milijonov zaposlenih, delodajalce pa stanejo več milijard evrov. Običajno se pojavijo bolečine v hrbtenici, vratu, ramenih in zgornjih okončinah, prizadete pa so lahko tudi spodnje okončine.

Učinkoviti ukrepi za izboljšanje počutja vaših zaposlenih v sklopu programa Zdravju prijazna organizacija so:

  • izvedba kratkih aktivnih odmorov na delovnem mestu pod vodstvom fizioterapevta oz. zaposleni samostojno s pomočjo video posnetkov;
  • tečaj nordijske hoje, ki učinkovito razbremeni celo telo in je znanstveno dokazana najboljši anti-stresor, saj hodimo v naravi, se družimo in hkrati učinkovito gibamo;
  • različne Športne vadbe;

Direktiva nalaga delodajalcem, da opravijo analizo delovnih postaj, obveščajo in usposabljajo delavce, načrtujejo vsakodnevno delo in sprejmejo ukrepe za varovanje oči in vida delavcev.

Druge obveznosti direktive se nanašajo na opremo, ki se nahaja na delovni postaji: slikovne zaslone, tipkovnice, delovne mize ali delovne površine in delovne stole.

 

Za izvedbo delavnice: Praktični principi ergonomije na delovnem mestu nas kontaktirajte.