15. oktobra obeležujemo svetovni dan hoje

15. oktobra obeležujemo svetovni dan hoje

  • 14.10.2020
  • Ko nas jesensko vreme razvaja s čudovitim soncem, izkoristimo vsak prosti trenutek za gibanje v naravi.

Svetovna zdravstvena organizacija za zdravje priporoča:

- pri odraslih izvajanje zmerne telesne/gibalne dejavnosti 30 minut/dan, večino dni v tednu (skupaj cca 150 minut na teden);
- pri otrocih in mladini vsaj 1 uro strukturirane športne vadbe na dan.

Zdravstveni delavci že leta poudarjajo prednosti hoje za osebno kondicijo in dobro počutje. Kot kaže raziskava Fakultete za šport so ukrepi, povezani z epidemijo covida-19, zlasti zaprtje družbenega življenja in omejevanju gibanja, botrovali petinskemu povečanju debelosti in 13-odstotnemu upadu gibalnih sposobnosti pri osnovnošolcih. »Grozi nam nastanek t. i. korona generacije, ki bo manj učinkovita in bo pogosteje zbolevala. Vabimo vas k ogledu celotnega posnetka.

Vsekakor priporočamo, da ste pri svoji hoji in gibanju učinkoviti. To najlažje dosežemo z aktivno hojo z nordijskimi palicami. Dokazano je, da pravilna hoja z nordijskimi palicami spodbudi več kot 90 odstotkov mišic celotnega telesa, obenem pa izboljša držo, ravnotežje in stabilnost.
Nordijsko hojo zelo priporočajo tudi številni fizioterapevti, bodisi kot preventivni ukrep, bodisi kot rehabilitacijo zaradi različnih bolezenskih stanj.

Predavanje in delavnice
Priporočamo kratke, 1,5 urne delavnice, kjer se spoznate z osnovnimi koraki nordijske hoje in pravilnim izborom opreme, ki jo pri tem potrebujete.