10. maj - Svetovni dan gibanja

10. maj - Svetovni dan gibanja

  • 10.05.2021
  • Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je razglasila 10. maj za Svetovni dan gibanja.

Priporoča se vsaj 150 minut zmerne ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden.

Zaradi dolgotrajnega sedenja in pomanjkanja gibanja, so kostno-mišična obolenja ena najpogostejših zdravstvenih težav povezanih z delom. So eden najpogostejših vzrokov, zaradi katerega delavci odhajajo v bolniški stalež, kar povzroča visoke stroške delodajalcem. Zato je izredno pomembna uvedba zdravega življenjskega sloga in gibanja tako v delovnem, kot tudi v popoldanskem času. Z ustrezno preventivo in prepoznavanjem tveganj, lahko uspešno preprečimo bolezni in morebitne poškodbe pri delu.

V programu Zdravju prijazna organizacija preventivno ocenimo tveganja, ki lahko privedejo do zdravstvenih obolenj. Najpogostejši zdravstvene težave, povezane z delom so bolečine v hrbtu in bolečine zgornjih okončin. K njihovemu razvoju lahko prispevajo številni dejavniki, zato je najboljši kombinirani pristop.
Ukrepi, ki jih izvajamo so lahko usmerjeni direktno na delovno mesto (npr. ergonomija in ureditev delovnih mest), organizacijo dela (npr. gibljiv delovni čas, hibridno delo, uvedba rednih aktivnih odmorov) in področja, ki preprečujejo psihosocialna tveganja in stres (mobing, neprimerna komunikacija, prekomerna obremenitev) idr.