Delavnica ergonomije na OKS

Delavnica ergonomije na OKS

  • 21.10.2021
  • S procesom oblikovanja delovnih mest želimo razbremeniti delavca in mu zagotoviti udobno in prijetno delovno okolje kar pomeni, da marsikdaj delavec izvaja preveč gibov, prevelike gibe, drža telesa v enakem položaju, kar dolgoročno privede do preobremenjenosti, preutrujenosti in poškodb kostno mišičnega sistema.

V primeru, da ima delavec delovne in sedežne površine glede na svojo telesno višino neprimerno nameščene, pride do stalnih statičnih obremenitev – večinoma hrbtenice, sklepov in nekaterih skupin mišic. Do podobnih obremenitev pride tudi v skupinah delavcev, ki pretežno stojijo. Zato je pomembno, da jih takšnih obremenitev razbremenimo s primerno nastavljenimi delovnimi in sedežnimi površinami. Poleg fizičnih obremenitev pa se pri delu pojavljajo tudi obremenitve, ki so psihološkega značaja. Prav teh obremenitev je v zadnjem času vedno več in jim je ravno tako potrebno posvetiti posebno pozornost.

Neupoštevanje ergonomije na delovnem mestu ima lahko na dolgi rok tudi hujše posledice, in sicer: obremenitev telesa, nepotrebne gibe, nepravilno držo, izpostavljenost vibracijam, utrujenost, neproduktivnost in tako naprej.

Na delavnici se zaposleni seznanijo z osnovnimi načeli ergonomije in na kaj moramo biti pazljivi, ko se usedemo za svoj delovni prostor. Delavnico je preko Zoom-a vodila Polona Štajnar, strokovna sodelavka Športne unije Slovenije.

 

Več informacij o programu:

Polona Štajnar, certificirana svetovalka promocije zdravja pri delu

Vodja programa Zdravju prijazna organizacija

polona.stajnar@sportna-unija.si

GSM: +386 41 789 232