TEČAJ NORDIJSKE HOJE V CSD GORNJA RADGONA

TEČAJ NORDIJSKE HOJE V CSD GORNJA RADGONA

  • 12.05.2014
  • V sklopu izvajanja ukrepov na področju telesnega zdravja smo za zaposlene iz CSD Gornja Radgona v petek, 9. maja pripravili tečaj nordijske hoje. Po poteh in travnikih v okolici Maribora jih je z osnovami te priljubljene in učinkovite zvrsti rekreacije seznanila dr. Majo Pori, strokovna sodelavka na projektu.
V sklopu izvajanja ukrepov na področju telesnega zdravja, smo za zaposlene iz Centra za socialno delo Gornja Radgona v petek, 9. maja pripravili tečaj nordijske hoje. Po poteh in travnikih v okolici Maribora jih je skozi osnove te priljubljene in učinkovite zvrsti rekreacije vodila dr. Maja Pori, strokovna sodelavka na projektu.
 
Za uvod se je ekipa najprej seznanila z nekaj teoretičnimi osnovami kot so izvor nordijske hoje in njeni vplivi na zdravje, pomen pravilne tehnike in seveda za njeno izvajanje potrebna oprema. Ena pomembnejših informacij pri izbiri slednje je, kako določiti primerno dolžino palic. Dr. Maja Pori je udeleženke tečaja poučila, da se pri izbiri dolžine palic upošteva 0,68 odstotkov telesne višine.
 
Sledil je še praktični del delavnice z osnovnimi vajami učenja tehnike. Poudarek prvih vaj, ki so se izvajale na mestu, je bil na gibanju rok. Temu so sledile še vaje za pravilno gibanje rok v hoji; najprej s palicami, ki jih držimo na sredini s konicami obrnjenimi naprej in šele nato s prijemom za zanko. Pri pravilni izvedbi nordijske hoje so ključni podaljšan korak, nagib trupa naprej, izveden odriv z rokami in njihova iztegnitev nazaj, spuščanje ročaja palic ter seveda usklajeno gibanje rok in nog ob pravočasnem vbodu palice. Sodelujoče so se naučile pravilne tehnike dvotaktnega diagonalnega koraka in dvokoraka ter trokoraka s soročnim odrivom. 
 
Za zaključek so se udeleženke tečaja seznanile še s primernimi razteznimi, tako dinamičnimi kot statičnimi vajama, s poudarkom na tistih, ki so najkoristnejše za kompenzacijo sedečega opravljanja poklica.