Z VADBO NA DELOVNEM MESTU DO ZMANJŠANJA RAZŠIRJENOSTI RAKA DOJK

Z VADBO NA DELOVNEM MESTU DO ZMANJŠANJA RAZŠIRJENOSTI RAKA DOJK

  • 12.10.2015
  • Mesec oktober je po vsem svetu znan kot rožnati mesec. Pentlje v nežno rožnati barvi nas v teh dneh še aktivneje opozarjajo na porast razširjenosti raka dojk, na pomen preventive in zgodnjega odkrivanja ter učinkovitega zdravljenja.

V Sloveniji letno zboli več kot  1.200 žensk. Med njimi so najbolj ogrožene ženske po 50. letu starosti. Dejavniki, ki vplivajo na razvoj bolezeni raka dojk so demografske narave, materinstvo, hormonsko zdravljenje, dednost, neredni pregledi ter neprimeren življenjski slog. Alkohol, prekomerna telesna teža, neuravnotežena prehrana in telesna neaktivnost so dejavniki, ki lahko zelo povečajo tveganje za nastanek in razvoj bolezni ter hkrati dejavniki na katerega ima posameznica največji vpliv.

Redni preventivni pregledi in zgodnje odkrivanje bolezni, raka dojk uvršča med učinkovito zdravljene bolezni, zato je preventiva neizogibna. Neizogibno pa je tudi dejstvo, da mora vsaka posameznica poskrbeti za zdrav življenjski slog v katerega poleg uravnotežene prehrane spada tudi redna telesna aktivnost.

Vsaka aktivna ženska med 25. in 55. letom na delovnem mestu preživi najmanj osem ur dnevno. Zaradi družinskih obveznosti pa ji v popoldanskem času običajno zmanjka časa zase in za telesno aktivnost.

V Športni uniji Slovenije smo v okviru projekta Zdravju prijazno podjetje v sodelovanju s Fakulteto za šport pripravili nabor vaj za zdravje na delovnem mestu ter uporabno gradivo za izvajanje vaj.

Deset minutno zdravo vadbo na delovnem mestu podpirajo na Ministrstvu za zdravje in v vedno več slovenskih podjetjih, kjer se zavedajo pomena zdravja svojih zaposlenih. Z aktivnostmi, ki bodo izboljšale splošno počutje in preprečile nastanek bolezni, ne le raka dojk, ne odlašajte. Izkoristite vsak dan, teden, mesec in rožnati oktober ter se udeležite katere izmed aktivnosti združenja Europa Donna. Osrednji dogodek rožnatega meseca bo ples, ki se bo 15. 10. 2015 ob 11. uri hkrati zgodil v Ljubljani, Novem mestu in Slovenski Bistrici. Članice Europe Donne bodo skupaj s plesalci in osnovnošolci zaplesale na pesem Anje Rupel, Lep je dan.