URAVNOTEŽENA PREHRANA NA DELOVNEM MESTU - RAZISKAVA

URAVNOTEŽENA PREHRANA NA DELOVNEM MESTU - RAZISKAVA

  • 27.10.2015
  • Podjetja, ki želijo povečati delovno učinkovitost svojih zaposlenih, jim morajo ponuditi ustrezne vsebine, programe in smernice za zdrav način življenja.
Nedavne ameriške raziskave (Health Enhancement Research Organization (HERO), Birgham Young University, Center for Health Research at Healthweys) so namreč pokazale, da so zaposleni, ki se zdravo prehranjujejo in so športno aktivni, pri delu bolj učinkoviti in beležijo manjšo odsotnost z dela.
 
* Zaposleni, ki se zdravo prehranjujejo skozi cel dan, so pri delu za 25 % bolj učinkoviti od tistih, ki ne skrbijo za redno in uravnoteženo prehrano.
 
* Zaposleni, ki dnevno zaužijejo pet obrokov sadja ali zelenjave vsaj štiri dni v tednu, so pri delu za 20 % bolj učinkoviti kot tisti, ki sadje in zelenjavo uživajo v manjših količinah ali pa sploh ne posegajo po njej.
 
* Delovna učinkovitost zaposlenih, ki so športno aktivni vsaj 30 minut trikrat tedensko, je za najmanj 15 % večja od tistih, ki se ne ukvarjajo z nobeno športno dejavnostjo.
 
* Zaposleni, ki imajo uravnoteženo prehrano in so občasno športno aktivni, beležijo za 27 % manjšo odsotost z dela.
 
* Zaposleni, ki imajo uravnoteženo prehrano in so občasno športno aktivni, so za 11 % bolj delovno storilni kot njihovi vrstniki s prekomerno telesno težo.
 
* Zaposleni s prekomerno telesno težo so manj delovno storilni in beležijo večjo odsotnost z dela v primerjavi z zaposlenimi, ki trpijo zaradi depresije in podobnih kroničnih bolezni.
 
Podatki so pridobljeni z raziskavo v treh ekonomsko različnih ameriških državah, v njej je bilo zajetih 20,114 posameznikov, ki so v raziskavi neprekinjeno sodelovali med letom 2008 in 2010. Natančnejše analize raziskave so bile leta 2013 objavljene v reviji o Medicini dela in okolja (Journal of Occupational and Environmental Medicine).
 
Definicija uravnoteženega prehranjevanja: Uravnoteženo prehranjevanje je pomemben dejavnik zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga, saj nam omogoča izbiro bolj kakovostne prehrane, bogatejše z vlakninami in revnejše z maščobami.