POSKRBI ZA SVOJE ZDRAVJE - OPUSTI KAJENJE!

POSKRBI ZA SVOJE ZDRAVJE - OPUSTI KAJENJE!

  • 29.01.2016
  • Tobak velja za enega izmed vzrokov smrti, ki ga je lahko preprečiti in vodilni dejavnik tveganja za izgubljena zdrava leta življenja, obenem pa je najpomembnejši dejavnik tveganja za raka na pljučih. Vsako leto pri nas zaradi kajenja umre skoraj 3.600 oseb - 10 ljudi na dan, od teh jih četrtina umre pred 60. letom starosti.
Kajenje povzroča različne vrste raka, bolezni dihal ter bolezni srca in ožilja. Vpliva pa tudi na pojav nekaterih drugih bolezni in zdravstvenih težav kot so: sladkorna bolezen, spremembe imunskega sistema, motnje erekcije, revmatoidni artritis, slepota, očesna mrena, starostna degeneracija rumene pege, nizka kostna gostota pri ženska, zlomi kolka, parodontalne bolezni, pri ženskah pa tudi zmanjšanje plodnosti in izvenmaternično nosečnost. Mati kadilka pa ne škoduje le sebi, s kajenjem škoduje tudi zdravju še nerojenega otroka.   
 
Opustitev kajenja ni lahka naloga, saj nikotin v tobačnih in sorodnih izdelkih povzroča zasvojenost. Potrebna je odločenost, zvrtajnost, motiviranost, želja in veliko napora ter podpore s strani partnerja, družine in prijateljev. Kadilcem je na voljo brezplačna pomoč v obliki svetovanja pri osebnem zdravniku ali delavnic za opuščanje kajenja v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Delavnic se je možno udeležiti brez napotnice osebnega zdravnika, za pomoč pa lahko vsak delovnik med 17. in 20. uro pokličete tudi brezplačni svetovalni telefon 080 2777 (številka je zapisana tudi na cigaretnih škatlicah).  
 
Kajenje je velik problem tudi med mladimi … Zato moramo mlade že v otroštvu seznaniti z zdravim življenjskim slogom in jim biti najboljši zgled: "Dober zgled je najboljša preventiva!". To je tudi slogan vseevropske kampanje za zdrav življenjski slog za katero so pripravili video.
 
V pomoč pri odločitvi, da opustite kajenje, je tudi video, ki je nastal na Združenju kemijske industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije, v okviru projekta "Zdravi na kvadrat", v sodelovanju z NIJZ. 
 
Ostanite v gibanju, čim dlje stran od cigaretnega dima!