OBLIKUJTE ZDRAVO OKOLJE NA DELOVNEM MESTU

OBLIKUJTE ZDRAVO OKOLJE NA DELOVNEM MESTU

  • 19.02.2016
  • Podjetja, ki spodbujajo svoje zaposlene, da skrbijo za zdrav življenjski slog, veliko pridobijo. Ustvarjanje zdrave kulture na delovnem mestu hkrati vpliva tako na uspešnost podjetja kot tudi na počutje zaposlenih.
Najprej poglejmo nekaj primerov “nezdravega delovnega okolja”: 
 
1. Nezdravi zaposleni so več odsotni z dela …
Zaradi neprestanih obiskov pri zdravniku in bolniških odsotnosti, so nezdravi zaposleni več časa odsotni z dela. Poleg tega je nezdrav življenjski slog pogosto vzrok in razlog za nastanek resnih bolezni kot so rak in bolezni srca. 
 
2. Pretirana skrb zaradi zdravstvenih težav povzroča manjšo produktivnost …
Nezdravi zaposleni so zaradi zdravstvenih težav in zaskrbljenosti manj produktivni od zdravih. 
 
Kako ustvariti zdravo kulturo na delovnem mestu?
 
Primeri za ustvarjanje zdrave kulture, ki bodo vodili v produktivnejše delovno okolje
En izmed najboljših načinov za spodbujanje zdravega načina življenja je program zdravih aktivnosti za zaposlene. Podjetje bo sicer moralo v program vložiti nekaj denarja, a se bo investicija na dolgi rok zagotovo večkratno povrnila. Udeležba zaposlenih v program zdravih aktivnosti bo hkrati tudi psihološki izziv in priložnost za medsebojno spodbudo in sodelovanje.
Primer kreativnega programa je lahko izziv “Največji zmagovalec v boju s kilogrami”, ki temelji na resničnostnem šovu. V programu, kjer se prepletajo zabava, različni izzivi in tekmovalnost zmaga tisti, ki izgubi največ telesne teže. Obstaja še veliko drugih oblik tekmovanj in izzivov s katerimi lahko delodajalec podpira in spodbuja zaposlene k zdravemu in aktivnemu načinu življenja.
 
Spodbujanje k zdravim prehranjevalnim navadam
Zdravje ohranjamo tudi s hrano, ki jo uživamo. Osebe na vodilnih delovnih mestih morajo spodbujati zaposlene, da za zdravo prehrano skrbi tako na delovnem mestu kot tudi doma. Nekaj predlogov na kakšen način spodbujati zdravo prehranjevanje med zaposlenimi:
- Namesto običajnega obroka na delovnem mestu večkrat tedensko uvesti zdrav in uravnotežen obrok, pripravljen v sodelovanju z zaposlenimi, ki na tak način z ostalimi delijo tudi svoje najljubše dobrote.
- Zaposlenim razdeliti darilne kupone za prehranjevanje v lokalnih restavracijah z zdravo prehrano.
- Iz avtomatov za hrano odstraniti nezdrave prigrizke in jih nadomestiti z zdravimi.
 
Predlogi za oblikovanje zdrave kulture na delovnem mestu
Obstaja nešteto načinov kako oblikovati zdravo kulturo na delovnem mestu. Nekaj smo vam jih že predstavili in med njimi lahko izberete svoje najljubše. Da boste vaše zaposlene motivirali za redno vadbo in gibanje, kontaktirajte bližnji fitnes center in se dogovorite za popust, ki ga lahko koristijo vaši zaposleni. Zaposlenim bo članstvo v športnem centru postalo cenovno dostopnejše, kar vodi v večjo motiviranost za vadbo.
Še en odličen način, da vaši zaposleni začno z vadbo je oblikovanje pohodniške ali tekaške skupine. Članom skupine omogočite, da gredo pred, med ali po službi na krajši skupinski tek ali pohod. Druženje bo zaposlene povezalo in ustvarilo boljšo klimo znotraj podjetja. K sodelovanju pri oblikovanju zdravega delovnega okolja povabite tudi strokovnjaka za prehrano, ki zaposlene informira in je hkrati dober motivator.
 
Ključ za zdravo kulturo na delovnem mestu je vlaganje v izobraževanja in spodbujanje
Za ustvarjanje zdrave kulture na delovnem mestu je potrebno neprestano izobraževanje in informiranje zaposlenih, zagotavljanje sredstev za zdrav način življenja in spodbuda. Zaposlenim predstavite prednosti zdravega načina življenja, ki vodijo tudi v zmanjšanje možnosti za nastanek bolezni. Vedno jim morate biti na voljo in jih spodbujati, da dosežejo svoje cilje.
 
Z upoštevanjem vsaj nekaj izmed navedenih nasvetov bodo vaši zaposleni zagotovo zaživeli bolj zdravo in bodo pri delu bolj produktivni.
 
Prirejeno po članku: Forumbenefits.com