Spremenite svoj sprehod v učinkovito vadbo

Spremenite svoj sprehod v učinkovito vadbo

 • 22.01.2020
 • Nordijska hoja je vadba za celo telo, ki zagotavlja izvrstne rezultate. Namenjena je ljudem, ki želijo učinkovito telesno aktivnost s pozitivnim učinkom na svoje zdravje in se pri tem lahko tudi zabavajo.

Na Športni uniji Slovenije bomo pričeli s serijo tečajev, namenjenih zaposlenim v organizacijah. Na delavnici se spoznate z osnovnimi koraki učinkovite hoje z uporabo nordijskih palic. V primerjavi s planinskimi,  so nordijske postavljene za vami, da vam omogočijo boljši odriv in prenos teže. Starejšim in poškodovanim lahko predstavljajo tudi pomoč pri ravnotežju.  NH je odlična vadba za celo telo, predvsem za zgornji del trupa (roke, ramenski obroč, vrat), ki je zaradi prisilne drže v dolgotrajnem sedečem položaju močno obremenjen.

Številni pozitivni učinki govorijo v prid ene najbolj učinkovitih rekreativnih vadb, saj je v gibanje vključeno večino mišic vašega telesa (do 90%). Je najučinkovitejša kardiovaskularna vadba. Krepi srce in ožilje, dihala ter prav posebno mišice ramen, rok, hrbta in s tem občutno zmanjša / odpravlja bolečine (npr. v vratu, ramenih, križu in zapestju).

Še nekateri pozitivni učinki aktivne vadbe:

 • Poraba kalorij je višja za 20 do 40%.
 • Za 25% manj obremeni skočni, kolenski in kolčni sklep ter hrbtenico. Zato je zelo primerna tudi pri rehabilitaciji po poškodbah, operacijah idr.
 • Hitreje zmanjša utrujenost in stres ter izboljša splošno počutje.
 • Socialni moment, saj gremo lahko hoditi v družbi s prijatelji;

Namen ukrepa zdravja zaposlenih

Podjetja zaposlenim omogočijo delavnico učenja nordijske hoje s poudarkom na njihovih telesnih zmožnostih v določenih starostnih obdobjih. Zaposleni pridobijo znanja in veščine za učinkovito izvedbo samostojne NH.

Cilji delavnice

Seznaniti in naučiti udeležence tehnike nordijske hoje s poudarkom na vsestransko obremenitev telesa in izboljšanje funkcionalnih sposobnosti. 

Vsebina delavnice (za skupino)

 • Tečaj je organiziran v skupinah do 12 oseb (po potrebi organiziramo več skupin).
 • Prvi del tečaja se lahko izvede v predavalnici (teoretični del – 30 min);
 • Nadaljevanje se izvede v naravi (praktični del – 90 min).
  Praktični del vključuje: ogrevanje, igre, poučevanje dvotaktnega diagonalnega koraka, dvo in trokaraka, utrjevanje z vajami in raztezanje.
 • Celotni tečaj se lahko izvaja tudi samo v naravi;

V času tečaja vsem udeležencem tečaja zagotovimo palice za nordijsko hojo.

Lokacija izvedbe

Na sedežu naročnika (teoretični del), praktični del po dogovoru.

 

Delavnice nordijske hoje