Zdravje zaposlenih v izjemnih razmerah

Zdravje zaposlenih v izjemnih razmerah

  • 31.03.2020
  • Situacija z virusi nas je vse presenetila. Vsi smo ogroženi, vsi odgovorni do sebe in sočloveka. A nismo vsi enako ogroženi. V prednosti so mlajši, kondicijsko bolje pripravljeni in vsi, ki jim je bil zdrav življenjski slog že prej rutina.

Poleg virusa se soočamo še z osebnimi stiskami. Ugotavljamo, da delo od doma ni tako idealno, kot smo si predstavljali pred izrednimi razmerami. Ujeti smo v novo organizacijo dela in časa v domačem okolju - med družino in službo. Drugi so morali na čakanje, tretji so takoj izgubili možnost nadaljnjega dela.

Podobno kot za osebno zdravje, velja tudi za »zdravje« poslovnih organizacij. Vse, ki so bile agilne, organizirane in delovale z visoko poslovno kulturo, imajo boljše napovedi preživetja.

Zdravju prijazna organizacija ni zgolj logotip. Ni le lepopisje na skoraj tridesetih straneh papirja in namenom samemu sebi. Organizacijo usmerja v delovanje, ki zagotavlja pogoje zdravega kolektiva. Dokazani so pozitivni rezultati, saj program temelji na številkah in primerjavi rezultatov predhodnega leta. Že po letu dni programa ZPO beležimo:

  1. Zmanjšanje absentizma
  2. Večjo učinkovitost zaposlenih
  3. Boljše počutje
  4. Sprejemanje odgovornosti zaposlenih za lastno zdravje

 

Ali veste v tem trenutku, kako se počutijo vaši zaposleni? Kako doživljajo situacijo? Koliko so učinkoviti?

Program Zdravju prijazna organizacija ne bo rešila vseh vaših izzivov. Gotovo pa je gradnik organiziranosti in zdravja v vaši organizaciji.

V trenutni situaciji bomo lahko še nekaj tednov. Odločitve in dejanja, ki jih bomo sprejeli danes za sebe in zaposlene, bodo imele dolgoročne posledice. Zato naredimo prvi korak. 

Pridružite se programu Zdravju prijazna organizacija!

Nudim svetovanja s področja zdravja pri delu. V kolikor želite pogovor na temo programa zdravja vaših zaposlenih, sem z veseljem na voljo na telefonski številki 041 789 233 ali elektronski pošti polona.stajnar@sportna-unija.si.

 

Vse dobro in ostanite zdravi!

Polona Štajnar

 

Ključne informacije o Koronavirusu – portal NIJZ