Izkoristite priložnost za brezplačno svetovanje

Izkoristite priložnost za brezplačno svetovanje

  • 28.08.2020
  • Programi zdravja zaposlenih ali "wellness programi dobrega počutja zaposlenih", kot jih nekateri poimenujejo, postajajo pomembno področje dejavnosti vse več organizacij. Vse več zaposlenih, prav posebno pa novo in mlajši zaposleni pričakujejo, da bo delodajalec uvrstil zdravje zaposlenih visoko na lestvico vrednot samega podjetja. Zdravo delovno okolje privabi zdrave in sposobne ljudi, ki dolgoročno ostajajo v organizaciji!

Pri svojem delu se velikokrat srečujem s prepričanjem managementa ali kadrovskih služb, da so programi promocije zdravja na delovnem mestu (čeprav so v Sloveniji zakonsko obvezni že od leta 2011) primerni le za velike organizacije z več sto zaposlenimi. To vsekakor ne drži. Ravno v majhnih organizacijah je vsaka izguba zaposlenega zaradi bolniške odsotnosti ali odhoda iz podjetja povezana z velikimi stroški in obremenitvijo ostalih zaposlenih. Izkušnje kažejo, da lahko tudi v majhnih organizacijah s samo 10+ zaposlenimi ali manj, uvedemo učinkovit program, ki ni povezan z visokimi stroški.

Veliko zaposlenih povezuje programe zdravja s telesno aktivnostjo, t.i. večerno vadbo v telovadnicah, tekom ali zdravo prehrano, torej aktivnostmi, ki se nanašajo predvsem na fizično počutje. Celostno dobro počutje posameznika pa je rezultat različnih komponent. Prav zato je pomembno, da program promocije zdravja na delovnem mestu obravnava tudi duševno in socialno zdravje posameznika.

Program Športne unije Slovenije Zdravju prijazna organizacija vključuje predvsem ukrepe, ki se izvajajo v samem delovnem okolju. Priprava ukrepov temelji na sedmih (7) korakih do pridobitve certifikata, samo izvedbo programa pa lahko dopolnimo s posameznimi aktivnostmi, ki se kot potrebne izkažejo na podlagi analize stanja v organizaciji. Uspešnost posameznega programa lahko namreč ocenimo zgolj na podlagi spremljanja in analize podatkov.

Rezultati programa se stalno spremljajo in dopolnjujejo. Izkušnje nam kažejo, da se že v enem letu po uvedbi programa pokažejo pozitivni rezultati na področjih, kjer so bili uvedeni ukrepi.

Izkoristite priložnost za bezplačno svetovanje in predstavitev programa Zdravju prijazna organizacija! 

Tokrat vam ponujamo možnost brezplačnega posveta o programu promocije zdravja za vašo organizacijo! Pišite nam na polona.stajnar@sportna-unija.si. Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest.

Zdravi izzivi

Dober program promocije zdravja na delovnem mestu je lahko usmerjen tudi k izvedbi manjših izzivov, ki spodbujajo zaposlene k boljšemu počutju in zdravemu dolgotrajnemu vedenju.

Današnji izziv: vzemite si 10 minut časa in pospravite svojo delovno mizo. Kaotičen delovni prostor s kupi papirjev, ki jih trenutno ne potrebujete, vam otežuje uspešno opravljanje delovnih nalog. Preprosto čiščenje malega prostora v službi ali doma, vas takoj privede k boljšemu počutju. Poskusite! 

Ostanite zdravju prijazni,

Polona Štajnar, certificirana svetovalka promocije zdravja pri delu