OKS-ZŠZ pristopil k projektu Zdravju prijazna organizacija

OKS-ZŠZ pristopil k projektu Zdravju prijazna organizacija

  • 01.07.2021
  • Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez vstopa v projekt Zdravju prijazna organizacija, katerega namen je načrtno zagotavljanje zdravega delovnega okolja in zdravja zaposlenih.

Sodelovanje sta s podpisom pogodbe na seji izvršnega odbora OKS-ZŠZ sklenila Dejan Crnek, predsednik Športne unije Slovenije, ki je nosilka projekta, ter predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec.

Projekt bo usmerjen predvsem k vzpodbujanju zaposlenih k več gibanja ter podajanju idej, kako se razgibati v času delavnika in prostem času.
V prvi fazi projekta se bo opravila analiza podatkov, ki nam bodo služili kot osnova za pripravo programa ZPO. Zaposleni bodo izpolnili tudi vprašalnik s področja zdravega življenjskega sloga. Predlogi in želje zaposlenih se upoštevajo pri pripravi terminskega plana aktivnosti. 

Preko planiranih aktivnosti bodo zaposleni spoznali:

  • Osnovna načela ergonomije oz., kako si uredimo delovni prostor (v službi ali doma), da je ta optimalen za zdravje (položaj stola, zaslona, tipkovnica, ...),
  • Pomen gibanja na delovnem mestu in vaje aktivnega odmora;
  • Ostale aktivnosti, katere bomo določili po opravljeni analizi stanja merljivih kazalnikov zdravja zaposlenih.

Izvedbo izobraževanj in podelitev certifikata Zdravju prijazna organizacija planiramo predvsem v septembru, s čimer se bo še dodatno obeležil Evropski teden športa, katerega nacionalni koordinator je OKS-ZŠZ.